Persoonlijke Afscheidsdienst

Een overlijden… uw verdriet, uw leegte, uw onmacht, uw opluchting. Afscheid moeten nemen van… soms onmogelijk, soms met dankbaarheid.

Na de eerste ‘zakelijke’ afhandelingen met uw uitvaartverzorger komt het moment van uw persoonlijk afscheid, van de herinneringen aan het leven van uw dierbare, hoe die in het leven stond en wat dat voor u heeft betekend. Dan komt er heel veel boven in uw gedachten, wat u allemaal een plaatsje wilt geven tijdens het laatste afscheid. Daarbij wil ik u graag van dienst zijn.

In een uitgebreid gesprek ga ik samen met u op zoek naar de juiste manier om het leven van de overledene te weerspiegelen, in woorden, in rituelen, met symbolen, in muziek. Daarnaast vind ik het belangrijk de juiste uitdrukking te geven aan de emoties, de gevoelens, de herinneringen van u als nabestaanden. Hierbij staat diep respect voor eenieder op de eerste plaats. Het kan natuurlijk voorkomen dat niet iedereen dezelfde gevoelens heeft en daarin probeer ik dan de bindende factor te zijn.

Uiteindelijk zal ik u gaan begeleiden, proberen te stimuleren uw gedachten en gevoelens te verwoorden of voor u onder woorden brengen wat u bedoelt, schrijf ik als u dat wenst het ‘in memoriam’ of een gedachtenisprentje en zal ik spreken tijdens de afscheidsdienst. Deze kan gehouden worden in de aula van een rouwcentrum of crematorium of elke andere gelegenheid die we samen bepalen.

Een mooie, persoonlijke afscheidsdienst, die recht doet aan allen, die bijdraagt tot een goede herinnering, die troost en kracht geeft voor de toekomst.

Yvonne aan het woord